Huomiota, erikoisuuksia ja yksityiskohtia

Päivitetty viimeksi: 19.06.2009
Varoitus! Sisältää juonipaljastuksia!



Sarja ylipäätään

Sarjan nimi juontuu, tietenkin, Romaniassa sijaitsevasta Transilvaniasta, joka on oleellinen Draculan tarulle. Alueeseen viitattiin latinalaisissa asiakirjoissa ensimmäisen kerran noin 1075 JAA. sanoilla ”Ultra silvam”, tarkoittaen ”metsän takana”. Myöhemmin sana muuttui Transilvaniaksi merkityksen pysyen samana.

Toisin kuin joskus virheellisesti oletetaan, Vampire Killer ei ole sarjan ensimmäinen peli. Famicom Disk System-konsolille julkaistu Akumajou Dracula ilmestyi sitä ennen.

Vaikka Castlevanian tekijöiden taholta asiaa ei ole myönnetty, katsoessa vuonna 1985 aloittanutta Vampire Hunter D-animea ei voi välttyä huomaamasta samankaltaisuuksia näiden kahden sarjan välillä, joita ovat ainakin esimerkiksi:

– Doris Langin käyttämä ruoska

– Kreivi Lee, Draculan sukuun kuuluva vampyyri, joka on vuosisatoja vanha, mutta jonka uskottiin jo kuolleen. Lähellä olevan kylän asukkaat kuitenkin huomaavat hänen hylätyssä linnassaan palavat valot, samaan tapaan kuin Draculan linnan ilmestyminen tavallisesti merkitsee hänen paluutaan.

– D putoaa hautaluolastoon Leen linnan alle. Sama tapahtuu Castlevaniassa Simonille Draculan linnassa.

– Leen linna vajoaa maan tasalle elokuvan lopussa. Kyseinen loppu toistuu useassa Castlevaniassa.

Castlevania (64), Legacy of Darkness ja Bloodlines ovat toistaiseksi sarjan ainoat, joissa sydämien sijaan kerätään kristalleja.

Ei ole selkeästi ilmaistu vaikuttiko Castlevania Van Helsing – elokuvaan, jossa päähahmo kohtaa muun muassa ihmissuden, Frankensteinin hirviön ja lopuksi Draculan itsensä. Kaikki ovat Universal-elokuvayhtiön klassisia elokuvahirviöitä, mutta aikaisemmin ne eivät olleet esiintyneet samassa elokuvassa. Saffiren ja Vivendi Gamesin elokuvaan perustuvassa, 2004 julkaistussa pelissä on ainakin yksi kiistaton viittaus Castlevaniaan:

Van Helsing hoksaa Belmont kirjan

Castlevania

Mehän kaikki tiedämme, että vanhojen 8-bittisten pelien ohjevihkoista löytyy välillä vaikka minkälaisia kummallisuuksia. Katso tätä kuvaa. Kuvan napannut A-Yty.

Pelin lopussa luetellaan kaikkien alueiden loppuvastustajat. Nimet lopussa viittaavat oikeisiin ihmisiin. Nämä ovat: Dracula-romaanin kirjoittaja Bram Stoker (”Vram Stoker”), Draculaa näytelleet Christopher Lee (”Christopher Bee”) sekä Bela Lugosi (”Belo Lugosi”), Frankensteinin olentoa näytellyt Boris Karloff (”Boris Karloffice”), Lon Chaney Senior & Junior (”Love Chaney & Love Chaney Jr.”), joista ensin mainittu näytteli useissa mykissä kauhuelokuvissa ja viimeksi mainittu tunnetaan parhaiten rooleistaan ihmissutena sekä kreivi Orlockia näytellyt Max Schreck (”Mix Schrecks”)



Castlevania 2: Simon’s Quest

Pelin alkuperäinen nimi (ドラキュラII呪いの封印, Dorakyura Tsū: Noroi no Fūin) tarkoittaa suoraan käännettynä Dracula II: Kirottu sinetti

Kyläläisten tarjoamat vihjeet pelin ongelmien ratkaisuiksi ovat valtaosaksi käsittämättömiä ja täysin hyödyttömiä.

Pelin amerikkalaisversiosta on yritetty jättää pois uskonnolliset viittaukset. Esimerkiksi pyhä vesi (Holy Water) on pelissä ”Fire Bomb”. Tästä huolimatta pelin kaupungeista löytyy kirkkoja joiden edustalla on luonnollisesti jättimäinen risti.

Itse kaksintaistelussa Draculaa vastaan on mahdollista käyttää kreivin kylkiluuta edelleen kilpenä huolimatta siitä, että Simon poltti sen. Muutkin ruuminosat ja Draculan esineet näkyvät edelleen tavaroissa.

Pelin juoni esineisiin tai ruuminosiiin jaetusta sielusta on tuhansia vuosia vanha toistunut teema useiden kulttuurien, kuten Intian ja Venäjän kansantarustoissa.

Sarjan peleistä ensimmäinen jossa liekehtivä ruoska on käytettävissä.

Pelin ”onnellisin” loppu kertoo Simonin kuolleen vammoihinsa ja että ”ainoastaan nuori mies voi olla voittoisa pahaa vastaan ja pelastaa kaupungin Draculan kiroukselta”. Lisäksi aivan lopussa Draculan käsi murtautuu haudasta, vihjaten ettei Simon saanutkaan häntä tuhottua. Kyseinen loppu on nähtävissä videona muun muassa täällä. Eräässä toisessa pelin kolmesta mahdollisesta lopusta tapahtumat päättyvät Simonin ja muun maailman kannalta paremmin. Kaikki tämä johtuu mitä todennäköisimmin käännösvirheistä.

Salasanan syöttövaiheessa soiva musiikki toimi myös Simonin tunnusmusiikkina Captain N-piirrossarjassa.



Haunted Castle

Ensimmäinen oma erillinen Castlevania-pelihallikoneensa (Vs. Castlevania oli osa Nintendon Vs.-sarjaa, joka oli suunniteltu kilpailuhenkistä kaksinpeliä varten ja siten se oli siis muutoin samanlainen alkuperäisen pelin kanssa).


Dracula’s Curse

Johtuen silloisesta säädöksistä, jotka asettivat vuotta kohden maksimimäärän julkaistuille peleille per yhtiö, Konami käytti Ultra Games-nimeä julkaistessaan Dracula’s Cursen Amerikassa.

Pelin japanilaisessa versiossa (Akumajou Densetsu) käytettiin uudenlaista teknologiaa jolla saatiin aikaan Amerikan ja Euroopan versioita sekä Famicomin vanhoja pelejä huomattavasti korkealaatuisempi ääni.

Ensimmäinen Castlevania, jossa salasanana toimi symbolijärjestelmä. Tästä eteen päin se tuli käyttöön jokaisessa sarjan salasanaa käyttäneessä pelissä.



Super Castlevania IV

Dracula kuolee pelin lopussa samalla tavalla kuin kreivi Orlock F.W. Murnaun klassikkokauhuelokuvassa Nosferatu. Video lopetuksesta täällä.



Belmont’s Revenge

Kun Christopher ja Solieyu taistelevat Belmont’s Revengessä, kummalla on Vampyyrintappajaruoska?



Akumajou Dracula X68000 / Castlevania Chronicles

Pelissä on taso nimeltään ”Tower of Dolls”. Lienee syytä ihmetellä, miksi Draculalla on kokonainen torni omistettuna nukeille.



The New Generation

Pelin alussa on näytös, joka kertaa Belmontien kohtalosta taistella Draculaa vastaan:

tng alku

Intro, joka lähtee noin kymmenen sekuntin kuluttua päälle, mikäli mitään valintaa ei valikossa tehdä.

Vaikka introssa esiintyvät henkilöt todennäköisesti symboloivat Belmonteja kokonaisuudessaan, mies on melko selkeästi Simon, sillä varustus ja asento on sama kuin esimerkiksi Castlevanian kannessa ja Haunted Castlen alkuruudussa). Näin ollen nainen kuvassa olisi arvatenkin Serena, Simonin vaimo, jonka Dracula kaappasi Haunted Castlessa.

Pelin ensimmäisen alueen neljä ensimmäistä osiota ovat jokseenkin tarkkoja kopioita Castlevanian ensimmäisestä tasosta.

Toisin kuin monesti luullaan, Drolta Tzuentes (hän on noita, joka ilmeisesti vahingossa herättää Elizabeth Bartleyn henkiin) esiintyy pelissä. Hän on Draculan viimeistä olomuotoa edeltävä Kuoleman näköinen loppuvastustaja.

Peli on sarjan ensimmäinen, jossa aikaisemmin ristinmuotoinen heittoase todellakin on bumerangi eikä risti.

Myös sarjan ensimmäinen osa, jossa pelattavana ei ole Belmont.

Peli on eittämättä Castlevania-sarjan sensuroiduimpia Euroopassa. Muun muassa lähes kaikki vereen viittaava muutettiin nimeä ja alkuruutua myöten.



Dracula X – Rondo of Blood

Hautausmaa-alueen alusta otettu kuvasarja.

Kolmannen tason alussa, taustalla näkyy kaukana tasanteella seisova liehuvaviittainen hahmo katsomassa Richteriin päin:

Ensimmäinen musiikkitermin (Rondo tarkoittaa toistoa) nimessään sisältänyt Castlevania. Nimi on tarkoituksella kaksimerkityksellinen, sillä se tarkoittaa myös elämän ja kuoleman kiertokulkua. Pelin virallisen strategiaoppaan käännös olikin ”Dracula X – Reincarnation of Blood” (=”veren jälleensyntymä”).

Ensimmäinen ääninäyttelyä ja välivideoita sisältänyt Castlevania.

Myös sarjan ensimmäinen peli, jossa ruoskaan ei ole saatavilla pysyviä asteittaisia parannuksia.



Symphony of the Night

Pelin NTSC-version kansi muistuttaa jonkin verran Deep Purple -yhtyeen Purple Hits -kokoelmalevyn kantta:

Deep Purple

Succubus yrittää kääntää Alucardin puolelleen teeskentelemällä tämän äitiä, mutta vasta hävittyään kaksintaistelun tajuaa hänen olevan Draculan poika.

Draculan äänenä toiminut Michael Guinn on myös Konamin suositusta Silent Hill – sarjasta tutun Harry Masonin ääni sekä ensimmäisessä että kolmannessa osassa, vaikka kolmannessa hänen työtään ei lopputeksteissä mainitakaan.

Saturn-versio Nocturne in the Moonlightissa Alucard joutuu taistelemaan Mariaa vastaan ja kaiken kukkuraksi Maria hyökkää luita heittelemällä.

Dracula ilmiselvästi katuu tekojaan pelin lopussa ja heittää jopa jäähyväiset Alucardille. Tästä huolimatta hän on edelleen vastustaja myöhemmissä peleissä.

Marble Gallery -ja Outer Wall-alueilla soi sama musiikki, jälkimmäisessä vain hidastettuna versiona.

Konamin Metal Gear Solid sisältää viittauksen SotN:iin. Mikäli muistikortilta löytyy tallennus peliin, Psycho Mantis (yksi pelin päävastustajista) kysyy toteavasti pelaajalta pitäkö tämä Castlevaniasta:

Mantis diggaa Castlevaniaa

Castlevania (64)

Kehitysvaiheessa työnimenä ja vielä jonkin aikaa tämän jälkeenkin (esimerkiksi eri pelilehdissä, jotka käsittelivät pelin tulevaa julkaisua) pelin nimi oli Dracula 3D.



Legacy of Darkness

Henry käyttää keskiaikaista haarniskaa suojanaan, vaikka 1800-luvulla niitä ei ole käytetty suurin piirtein neljään sataan vuoteen.



Harmony of Dissonance

Pelistä löytyy huone, johon Juste voi kerätä linnan eri kolkista huonekaluja ja koristeita. Huoneen sisustamisella ei kuitenkaan saavuta mitään.


Simon Belmont poltti Draculan jäännökset. Silti Maxim Kischine löysi ne.


jaannokset jaannokset2

Maxim kysyy muistaako Juste kertoneensa hänelle aikanaan Draculan jäänteistä.

Juste alkaa kertoa..

jaannokset3 jaannokset4

..muistavansa ja kertaa Simon’s Questin tapahtumia.

Maxim kertoo miksi tahtoi Simonin tavoin itsekin löytää ja tuhota ne.

jaannokset5

Tästä Juste päättelee linnasta löytyvien jäänteiden olevan aitoja.


Ottaen huomioon, että pelin tapahtumat sijoittuvat 1700-luvulle, nykyenglannin ilmaisujen määrä on huomattava :


draculaok yeah

Dracula Wraith: Ok, let us begin then. I will enjoy destroying you.

Juste: Yeah..

maximok

Maxim: Yes. Yes, You’re right. Ok, I’ll be off then.


Dracula on taistellut vuosisatoja Belmonteja vastaan, joten hänen luulisi olevan jokseenkin perillä heidän voimistaan, mutta eräässä pelin lopuista.


oivallus

Draculan ”haamu” kokee Belmontin voiman yllättävänä.


Pelillä on yhtäläisyyksiä Simon’s Questiin ja kuten siinä, myös HoD:issa Draculan ruuminosat ovat edelleen mukana olevissa tavaroissa ja käytettävissä senkin jälkeen kun Dracula on itse ottanut ne.



Aria of Sorrow

Konamin Silent Hill 3:n ja AoS:in perusjuonella on hienoinen yhtäläisyys, lähinnä päähenkilön puolesta. SH3 ilmestyi kaksi vuotta AoS:ia myöhemmin.

Pelin tallennushuoneissa käytettävän Neitsyt Maria -patsaan takana näkyy kaatuneena ja rikkoutuneena arkku, joka muistuttaa paljon SotN:in tallennushuoneista löytyvää Alucardin käyttämää tallennusarkkua:


null null

Lament of Innocence

Pelin tapahtumat sijoittuvat noin vuoden 1095 Romaniaan. Romania kuuluu ortodoksisen kirkon valta-alueelle. Leon ottaa tästä huolimatta käskyjä katoliselta kirkolta.

Peli on toistaiseksi ainoa Castlevania, jossa Draculaa ei mainita nimeltä kertaakaan.

Toisin kuin sarjan aikaisemmat osat (Chroniclesia lukuunottamatta), LoI julkaistiin myös Japanissa nimellä Castlevania. Koji Igarashi kommentoi asiaa: ”sarja tunnetaan Japanissa normaalisti nimellä Akumajou Dracula (Draculan Demonilinna), mutta koska pelissä ei ole varsinaisesti sen kummemmin demoneja kuin Draculaakaan, Castlevania oli luontevampi vaihtoehto”.

Peli sijoittuu keskiajalle, mutta hahmojen vaatetus viittaa pikemminkin renesanssiin.

Leonin kävellessä ovelle videossa, joka seuraa Joachim-taistelun jälkeen, vasemmalla näkyy aavemainen mieshahmo. Hahmo kävelee ruudusta vasemmalle Leonin poistuessa huoneesta.



Dawn of Sorrow

Hammer oli kehitysvaiheessa yksi ”Julius mode”n pelattavista hahmoista.



Curse of Darkness

Hectorin ääninäyttelijä äänitti myös Mathias Cronqvistiä Lament of Innocencessa.

Huoneiden välissä näytettävää juoksuanimaatiota on mahdollista liikuttaa ohjaimella.

Hector oivaltaa vasta lopuksi Zeadin henkilöllisyyden nähtyään mitä asetta hän käyttää, vaikka näki hänen käyttävän sitä jo aiemmassa välivideossa.

Pelistä on löydettävissä tuoleja, joilla voi istua, mutta tällä ei saavuta tai paranna mitään.

Portrait of Ruin

Voit kuulla arkun sulkeutumisäänen, kun suljet DS:n kannen kesken pelin.

×

Hae sivustolta