Viimeisin peliarvostelu

  • Castlevania muutti suuntaustaan muutama vuosi takaperin melko karkealla kädellä. Entisen Castlevania-nokkamiehen, Koji Igarashin, tutkimispainotteiset toimintapelit pitivät sarjan pystyssä läpi 2000-luvun alkupuoliskon, mutta sarjan menettäessä suosiotaan alkoivat uudet tuulet puhaltaa. Espanjalainen Mercury Steam brittipomo Dave Coxin johdolla sai vastuun uuden aikakauden Castlevaniasta, jolloin aiemmin japanilainen kuvaus vampyyrimaailmasta muuttui selvästi länsimaisempaan suuntaa, myös pelillisesti... (lue lisää)

Viimeisin artikkeli

  • Espanjalainen MercurySteam onnistui siinä missä Konami aiemmin epäonnistui. Kolmen mukiinmenevän ja yhden keskinkertaisen 3D-Castlevanian jälkeen sarja on vihdoin saanut osan, jota voi liioittelematta kutsua arvostelumenestykseksi. Castlevania on palannut kehityksen kärkeen... (lue lisää)

Viimeisimmät päivitykset

TOP 5

  1. Dracula’s Curse (4,64)
  2. Super Castlevania IV (4,62)
  3. Symphony of the Night (4,39)
  4. Legacy of Darkness (4,33)
  5. Aria of Sorrow (4,28)

Hae sivuilta

Arvostelu

Konami on panostanut viime vuosina vahvasti mobiilipeleihin. NES-retroilun jälkeen kännyköille julkaistiin ensin täysin uusi Order of Shadows, ja heti perään käännös GBA-helmi Aria of Sorrow’sta.

Alkuperäinen Aria of Sorrow on yksi onnistuneimmista Castlevanioista, ja tulevaisuuteen sijoittuvalla tarinallaan se onnistui tuomaan uuden ulottuvuuden sarjaan. Sama juoni on tallella käännöksessäkin, mutta hahmot jäävät hieman etäisemmiksi sillä dialogi on korvattu keskustelut tiivistävillä tekstiruuduilla. Vuorosanoja ei tosin alkuperäisessäkään pelissä paljoa ole, vaan pääpaino on toiminnalla.

Mukana on kaikki GBA-versiosta tutut roolipelielementit hahmonkehityksestä sielunmetsästykseen. Aseita, varusteita ja erikoiskykyjä riittää. Valitettavasti kännykän numeronäppäimistö ei ole omiaan monen eri toiminnon yhteiskäytössä, ja homma menee välillä sähläykseksi. Kankean ohjauksen tuomaa haastetta kompensoidaan kuitenkin avokätisesti jaettavilla lääkepulloilla. Myös tallennusmahdollisuus löytyy.

Aria of Sorrow oli graafisesti hieno peli, eikä kännyversiokaan kauas jää. Taustoja on kuitenkin karsittu, jonka vuoksi ympäristö näyttää paikoin valjulta. Esimerkiksi kappelin väriloisto on tiessään, ja tilalla on ankean harmaata tiiliseinää. Kenttien rakenne on kuitenkin täysin alkuperäistä vastaava, ja viholliskaarti on pääosin tallella. Ulkoasullisesti ongelmallisinta on ruudun pienuus, sillä näkyvää pelialuetta ei ole zoomattu lähemmäs NES-käännösten tapaan. Soman miekanheiluttelua saakin tihrustaa. Ruudunpäivitys on hitaanpuoleista, mutta tarpeeksi sulavaa jotta pelaamisesta paikoin jopa nauttii.

Java-versio tuo mukanaan myös latausajat. Jokaisen huoneen jälkeen joutuu odottamaan pari sekuntia, ja sama pätee kartan tai valikon tarkastelemiseen. Häiritsevästi myös taustamusiikki alkaa taukojen jälkeen alusta, joka syö auttamatta tunnelmaa linnan käytäviä tahkotessa. Muistia olisikin voinut helposti säästää lyhentämällä sinänsä ihan hyvältä kuulostavia kappaleita. Ääniraitaa on karsittukin muutamalla kappaleella.

Täydellisyyttä ei tämäkään käännös hio, mutta olisi siitä saanut helposti huonommankin. Silti – vaikka omistaisikin lataustauot ohittavan modernin puhelimen vartavasten pelaamiseen tarkoitettuine nappuloineen – pelikokemus ei tule tarpeeksi lähelle alkuperäistä GBA-versiota. Pelaaminen ei yksinkertaisesti ole hauskaa, vaan suorituksenomaista, katkeilevaa juoksemista paikasta toiseen.

Arvosana Hyvää Huonoa
[Rating:1.5/5] Taustalla vaikuttaa GBA:n ehkä paras peli… … jolle käännös ei kuitenkaan tee tarpeeksi oikeutta.
5.4.2008
Kirjoittanut
© 2003-2021 Linnavaanijat | Info
Castlevania logos, artworks, games, names, etc. are copyrighted by Konami. Powered by WP - RSS